D90

D90 + LENS 50MM f/1.8+LENS SIGMA 17-70+LENS NOKKOR 18-105+TOKINA 11-16 + SIGMA 70-300mm +SIGMA 10-20mm + SPEEDLIGHT NIKON SB900

Thursday, January 6, 2011

OOOO.. BARU AKU TAU

Depth of Field (DoF)


Depth of Filed atau singkatannya DoF ini bermaksud kawasan dalam gambar yang berada dalam fokus(tajam dan jelas). Seperti dalam gambar diatas, kita dapat lihat dengan jelas 3 baris perkataan di tengah dan semakin kabur di atas dan bawah. Ini adalah hasil daripada penggunaan DoF itu.
Secara ringkas untuk memahami DoF ini, ketika anda sedang menghadap komputer sekarang ini, letakkan satu jari di hadapan hidung anda dan lihat ke arah jari itu. Anda akan dapati jari kelihatan jelas manakala skrin komputer di belakang jari menjadi kabur.
Sekarang, gerakkan jari anda ke arah skrin komputer ini tanpa mengalihkan mata anda daripada jari itu. Anda dapat lihat sekarang kedua2 jari dan skrin komputer sudah menjadi jelas dan tidak kabur. :)
.
Ketika jari dihadapan hidung anda, DoF itu menjadi sempit (narrow DoF) dan ini boleh dilakukan dengan menggunakan aperture yang besar. Ia biasa digunakan dalam gambar potrait atau macro dimana kita hendak mengasingkan subjek/perkara utama dalam gambar itu daripada latarbelakang.


Untuk DoF yang luas (wide DoF), ia dilakukan dengan menggunakan aperture yang kecil. Ia sesuai untuk penggambaran pemandangan atau landscape dimana kita mahukan keseluruhan gambar itu berada dalam fokus dan jelas.

No comments:

Post a Comment